Beattörténeti filmklub

Extázis héttől tízig – beattörténeti filmklub

Az NKA Cseh Tamás Program és a Hangőr Egyesület közös rendezvénysorozata.

Helyszín: Kino Cafe Mozi (1137 Budapest, Szent István krt. 16.)

„A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma.” Cseh Tamástól és Bereményi Gézától tudjuk ezt, s ugyancsak ők árulják el A hatvanas évek című dalukban, hogy filmek is készültek ekkoriban – tvisztelő, autóstoppos fiatalokról. Az NKA Cseh Tamás Program és a Hangőr Egyesület közös filmklubja ezek közül a filmek közül válogat, különös tekintettel a popzene és filmipar óvatos frigyének gyümölcseire. Az Extázis héttől tízig tavaszi vetítésein Banovich Tamás, Kovács András és Mészáros Márta alkotásait tekinthetjük meg a Kino Cafe Moziban, csütörtökönként 19 órától.

A filmek vetítését követően a szervezők egy Bambi mellett a korszakról, a fiatalságról, a könnyűzenéről és természetesen a filmekről szóló beszélgetésekre is marasztalják a résztvevőket. A filmklub házigazdája Gelencsér Gábor, filmesztéta, aki bevezető előadását követően a korszak kutatóit kérdezi majd a látottakról.

A filmklub 2017 tavaszi programja:

2017. március 23. – Ezek a fiatalok (1967)

2017. április 20. – Eltávozott nap (1968) Vendég: K. Horváth Zsolt történész, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének oktatója.

2017. május 25. – Extázis 7-től 10-ig (1969) Vendég: Victor Máté, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Non-Stop zenekar tagja, 1970 és 2007 között a Magyar Rádió zenei rendezője.

2017. június 22. – Szép lányok, ne sírjatok! (1970) Vendég: Hammer Ferenc történész, szociológus, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője.

Jegyár: 600 Ft

 

Filmek

Ezek a fiatalok (1967)
Magyar zenés film, 87 perc, 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.
Az Ezek a fiatalok a hatvanas évek fiataljairól szól, az akkori tizennyolc évesekről, akik – mint minden időszak felnövekvő generációja – a pályaválasztás felelősségével, a nemzedéki kérdés problémáival és a szerelem zsongító érzésével, nem utolsósorban pedig az emiatti érzelmi viharok gondjaival vannak elfoglalva. A mai fiatalok pedig igazán rácsodálkozhatnak, milyenek voltak szüleik, nagyszüleik ideáljai anno… A szülők és nagyszülők pedig? Nos, ők meg nosztalgiázhatnak egy jót!
Rendező: Banovich Tamás.
Forgatókönyvíró: Abody Béla és Banovich Tamás.
Szereplők: Kosztolányi Balázs, Koncz Zsuzsa, Berek Kati, Őze Lajos, Szabó Éva, Kállai Ferenc, Sívó Mária.
Zene: Illés Lajos, Schöck Ottó, Sztevanovity Zorán, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs.
Jelenetek a filmből: https://www.youtube.com/watch?v=6hBTB7j3eSw

Eltávozott nap (1968)
Magyar filmdráma, 80 perc, 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.
Szőnyi Erzsi a Fóti Gyermekvárosban nőtt föl. Szüleit kereső hirdetésére váratlanul választ kap. Meglátogatja anyját, aki fél a szép és túl természetes lánytól és továbbra is titkolja kapcsolatukat férje előtt. A kudarctól levert, magányos Erzsi hagyja, hogy az események megtörténjenek vele: futó kalandba kezd a vonaton megismert fiúval, támogat egy züllött férfit, aki állítólagos „halott szüleiről” hoz hírt. Majd egy klubban, ahol az Illés együttes játszik, találkozik a kihívóan viselkedő Gáborral.
Az Eltávozott nap a magyar beatkorszak különös lenyomata, a főszereplő Kovács Kati korának egyik legtehetségesebb énekesnője volt, a filmben pedig nemcsak megjelenik az Illés együttes – sőt, a címet is tőlük kölcsönözték –, hanem a zenéjét is Szörényi Levente szerezte.
Rendező: Mészáros Márta.
Forgatókönyvíró: Mészáros Márta.
Szereplők: Kovács Kati, Horváth Teri, Szirtes Ádám, Kozák András, Juhász Jácint, Agárdy Gábor, Pálos Zsuzsa, Harsányi Gábor, Körtvélyessy Zsolt, Gurnik Ilona.
Zeneszerző: Szörényi Levente.
Főcím: https://www.youtube.com/watch?v=x3JlSPQ1HbI

Extázis 7-től 10-ig (1969)
Magyar zenés film, 84 perc, 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.
Volt idő, amikor a magyar fiatalság az Illés, a Metro, az Olympia, az Omega és Tolcsvayék számaiért rajongott, de a honi beatmozgalomnak nemcsak lelkes hívei, hanem elszánt ellenzői is akadtak. Kovács András utánaeredt a „jelenségnek”, megszólaltatva mindkét felet, s nem utolsósorban a zenekarok tagjait is. A magyar beatzene pályájuk elején álló legnagyobbjai elmondják a filmben, mi a véleményük az „ifjúsági probléma tetőzéséről”. Az Extázis 7-től 10-ig igazi kultúrtörténeti kincs.
Rendező: Kovács András.
Forgatókönyvíró: Kovács András.
Szereplők: Bródy János, Frenreisz Károly, Horváth Charlie, Illés Lajos, Kovács András, Koós János, Kóbor János, Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Sztevanovity Zorán, Szörényi Levente, Vitányi Iván.
Jelenet a filmből: https://www.youtube.com/watch?v=do934yksnCU&t=151s

Szép lányok, ne sírjatok! (1970)
Magyar filmdráma, 84 perc.
Savanyú és barátai egy üzemben dolgoznak. A lélekölő munka után az esti örömökben, bulikban, koncertekben, csajozásban keresik a kikapcsolódást. Savanyú komolyan udvarol Julinak, már az eljegyzést is megtartották, de nincs hely számukra az intimebb jellegű találkozásokhoz. Illegálisan elfoglalnak ezért egy romos lakást, ahonnan a rendőrség zavarja el őket. Az Ifjúsági Park egyik koncertjén Juli megismerkedik a zenész Gézával, majd vidékre utaznak a zenekarral. Savanyú és barátai utánuk erednek, és a riválisok között verekedés tör ki. Juli választás elé kerül.
Rendező: Mészáros Márta.
Forgatókönyvíró: Zimre Péter.
Szereplők: Zala Márk, Jaroslava Schallerová, Blaskó Péter, Balázsovits Lajos, Bujtor István, Sir Kati, Kosztolányi Balázs, Tardy Balázs, Hegedűs Erzsi, Schütz Ila, Zalatnay Sarolta, Piros Ildikó, Tándor Lajos.
Zeneszerző: Szörényi Levente, Frenreisz Károly, Orszáczky Miklós.
Jelenet a filmből: https://www.youtube.com/watch?v=RnoK_BtQz0o