Filmszerész filmklub

Kovács Gellért Filmszerész újságíró, kritikus filmklubja minden hónapban a Kino Cafe moziban.

Évfordulós blockbusterek, avagy fejtsük meg a kasszasikereket! Mitől lesz egy hollywoodi mozi kereskedelmileg sikeres? Pontosabban: azok a filmek, melyek egy bizonyos évben jelentős bevételt szakítottak, vajon mennyire tudnának ma tömegeket a multiplexekbe csábítani? Öt évfordulós blockbuster, öt nagyon különböző stílusú és műfajú film, nagyon különböző időszakokból. Mit jelentettek akkor ezek a filmek? És mit jelentenek ma? Vajon rá tudunk jönni, hogy milyen okokból szeretett beléjük a nagyvilág? Felül tudunk emelkedni azon, hogy ma már klasszikusnak számítanak? Miért volt más a közönség 1966-ban, ’76-ban, ’86-ban, ’96-ban és ’2006-ban? Melyik film lehetne ma is blockbuster, s melyik nem?

Nézzük újra őket és beszéljük meg!

Ha többet szeretnél tudni erről sorozatról, jelentkezz a Filmszerész filmklub zárt Facebook-csoportba!

Helyszín: Kino Cafe mozi, nagyterem.

Időpontok:

Február 13., 17:30 „Az igazi öngyilkos osztag” - Robert Aldrich filmje
Nem csak apáink, hanem például Tarantino is odavan érte. De vajon tényleg ez minden idők legvagányabb háborús filmje? És ha igen, mitől az? Kibírta a fél évszázadot?

Február 24. 20.30 Trainspotting (1996) - Filmszerész filmklub extra; HELYSZÍN: MŰVÉSZ MOZI!
A várva várt második menetre hamarosan a magyar mozikba is visszafutnak a fiúk, akik határozottan nem a bányában dolgoznak. Előtte azonban vegyük át feliratos DCP-ről az első részt! Aztán dumáljunk róla. Válaszd a mozit! Válaszd a kilencvenes évek egyik legnagyobb kultfilmjét!

Március 13., 17:30 „Emberibb fegyver, emberibb időre” – George Lucas filmje
Idén lesz 40 éve, hogy elindult a mozisorozat, amely azóta is generációk sorának okoz életre szóló függőséget. Lehet ezt a filmet egyáltalán elfogulatlanul élvezni? Mintha „csak” egy régi blockbustert néznénk újra? Próbáljuk meg!
 
Április 10., 17:30 „Vetkőzik a munkásosztály” - Peter Cattaneo filmje
Néha a kicsi filmek is nagyot tudnak szólni a pénztáraknál. De mi kell hozzá? És miért jó nekünk az, ha nem túl szép férfiakat nézünk, ahogy ledobják a ruháikat?

A vetítések után beszélgetés a látottakról. A jegy ára: 1100 Ft