Filmszerész filmklub

Kovács Gellért Filmszerész újságíró, kritikus filmklubja minden hónapban a Kino Cafe moziban.

Évfordulós blockbusterek, avagy fejtsük meg a kasszasikereket! Mitől lesz egy hollywoodi mozi kereskedelmileg sikeres? Pontosabban: azok a filmek, melyek egy bizonyos évben jelentős bevételt szakítottak, vajon mennyire tudnának ma tömegeket a multiplexekbe csábítani? Öt évfordulós blockbuster, öt nagyon különböző stílusú és műfajú film, nagyon különböző időszakokból. Mit jelentettek akkor ezek a filmek? És mit jelentenek ma? Vajon rá tudunk jönni, hogy milyen okokból szeretett beléjük a nagyvilág? Felül tudunk emelkedni azon, hogy ma már klasszikusnak számítanak? Miért volt más a közönség 1966-ban, ’76-ban, ’86-ban, ’96-ban és ’2006-ban? Melyik film lehetne ma is blockbuster, s melyik nem?

Nézzük újra őket és beszéljük meg!

Ha többet szeretnél tudni erről sorozatról, jelentkezz a Filmszerész filmklub zárt Facebook-csoportba!

Helyszín: Kino Cafe mozi, nagyterem.

Időpontok:

Szeptember 26., 18:00: „Párterápia négyesben”

Mike Nichols 1966-ban bemutatott filmje 28 millió dollárt hozott a pénztáraknál, ami a maga idejében óirási összegnek számított. Mennyire köszönhető ez magának a mozinak, s mennyiben érezhették úgy a nézők, hogy a történet inkább a film két leghíresebb főszereplőjének magánéletéről szól?

Október 17., 18:00: „Az első pofon a legnagyobb”

Közel 118 milliós bevétel, 3 Oscar-díj, egy sztár és egy franchise születése - John G. Avildsen 1976-os rendezése nem csak egy klasszikus, hanem kitörölhetetlen popkulturális jelenség. Na de milyen filmet látunk, ha megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni a legendát?

November 14., 18:00: „Téged is várnak a pilóták!”

1986 legnagyobb blockbustere, a mozitörténet legsikeresebb propagandafilmje. Mennyire szól az üzenetről, s mennyire működik egyszerű zsánerfilmként? Tony Scott egész estés toborzóklipjét le lehet rángatni a felhők közül?

December 12., 18:00: „A repülő tehén”

1996-ban még elég volt annyi, hogy a trükkmesterek a vászonra varázsoltak egy pusztító tornádót. De tényleg csak ennyi lenne Jan de Bont filmjének a titka? Egyáltalán: van értelme újranézni?

Január 16., 18:00: „Animáció négy keréken”

Beszélő kocsik? Mármint, kocsik, amiknek jár a szája, de tényleg? Ezt a hülyeséget... Hogyan és miért tudott ebből a Pixar ennyire sikeresen kijönni 2006-ban? Illetve kigurulni…


A vetítések után beszélgetés a látottakról. A jegy ára: 1100 Ft