Budapest Ritmo 2022 - Silêncio – Lisszabon hangjai

Megosztom

Bővebben a filmről

A Silêncio – Vozes de Lisboa (Csönd – Lisszabon hangjai) egy zenei dokumentumfilm, mely két fő témát jár körbe: a lisszaboni fado-énekesek világát és a főváros dzsentrifikációját.

A film fő szála Céline-t, egy húsz éve Portugáliában élő expatot követi. Általa megismerjük Díast és Marta Mirandát (aki egyébként a Budapest Ritmo-n is fellép trió formációban).

A két különböző generáció meghatározó énekesnőjének legfontosabb célja, hogy városuk közössége fennmaradhasson. A város közös nyelve a fado, a hagyományos portugál műfaj ami a mindennapok nehézségeiről, az élet fájdalmáról énekel. Ahogy a dalok szövegei végigkalauzolnak bennünket a történeten, úgy bontakozik ki egyre inkább a fado-énekesek minden változás ellenére is összetartó világa.


Silêncio – Vozes de Lisboa (Silence – Voices of Lisbon) is a documentary set amongst the backdrop of a gentrified Lisbon. Following the footsteps of Céline – a local foreigner who has lived in Portugal for 20 years – we are introduced to Ivone Días and Marta Miranda, two singers from different generations who fight for the survival of their art and their community. Their common language is fado, a traditional style of music that talks about the daily struggle of living. With the lyrics of fado songs taking us through the story, the film explores the relationship between fado singers and the ever changing world around them.

 

Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek