Bővebben a filmről

Ewald (Georg Friedrich) évekkel ezelőtt Romániába költözött. Most, negyvenéves korában új életet akar kezdeni. Barátnőjét (Florentina Elena Pop) elhagyva a hátországba költözik. A környékbeli fiatal fiúkkal egy romosodó iskolát alakít át erőddé, ahol a gyerekek látszólag vidám, gondtalan életet élnek. Az ifjak felhőtlen öröme azonban hamar felkelti a falusiak gyanúját Ewalddal szemben. A férfi ebben a szorult helyzetben nem tehet mást, kénytelen szembenézni a sokkoló igazsággal.

Az osztrák rendező érzelmektől és fájdalomtól hemzsegő, félresikerült karakterének színrelépése ezzel a motívummal ellentmondásos véleményeket generált, előidézve az utóbbi évek egyik legnagyobb botrányát a szakmában. A Sparta a Rimini testvérfilmje, és Ulrich Seidl diptichonjának befejezése, amely a múlt megkerülhetetlenségéről és önmagunk megtalálásának fájdalmáról szól.

Az alkotóról
Ulrich Seidl pályafutását olyan díjnyertes dokumentumfilmekkel kezdte, mint a Good News (1990), az Animal Love (1995) és a Models (1998). Seidl első nagyjátékfilmje, a Dog Days 2001-ben elnyerte a zsűri különdíját a Velencei Filmfesztiválon. Az Import Export (2007) volt az első film, amelyet Seidl saját produkciós cégén keresztül készített, amelyet 2003-ban alapított hosszú távú szerzőtársával és feleségével, Veronika Franzcal. Ezt követte a Paradise trilógia (2012), amelynek mindhárom filmjét Cannes-ban, Velencében és Berlinben mutatták be a versenyprogramban. A trilógiát az In the Basement (2014) és a Safari (2016) követte. A Rimini világpremierje a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2022-ben. A Sparta, a diptichon második része szintén 2022-ben, a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be. 
Ulrich Seidl a kuriózumok, a magányos és furcsa figurák rendezője, akit kompromisszummentes és olykor szokatlan tekintet követ. A nyomorúság, a szomorúság és a groteszk találkozik Seidl filmjeiben, bár mindezt valami majdnem - de nem egészen - hétköznapi emberi együttérzéssel fűszerezi. Aki látta a filmjeit, az tudja mire számítson, és tudja, hogy mindenre fell kell készülnie. Friss alkotása mindig egy kicsit tovább repíti alkotói karrierjét a kárhozat felé vezető (vagy attól távolodó) úton, de Seidl mindig rendíthetetlen meggyőződéssel fogja a kormányt.
Stáblista:

Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek