Hasadék
filmdráma
(2021)
Rendező
Krasznahorkai Balázs
Színészek
Molnár Levente, Babai Dénes, Orbán Levente, Kovács Lajos, Lovas Rozi

Megosztom

Bővebben a filmről

A Hasadék egy apa-fiú történet, a magashegyi tájakon játszódó dráma a balladák hangulatát idézi meg.

Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje egy apa és fia épp megszülető kapcsolatán keresztül mesél a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről.

Valahol a Máramarosi-havasokban fekszik az a falu, amely a főszereplő, Grassai Bálint (Molnár Levente) szülőföldje. Ez a táj nemcsak földrajzilag határvidék, de Bálint múltjának, jelenének és jövőjének találkozási pontja is. Ahonnan rég elment, és ahova most vissza kell térnie, hogy eltemesse apját, és felvegye a kapcsolatot tizenhét éve elhagyott fiával, Simonnal (Babai Dénes). A magashegységek világának szigorú törvényei vannak: aki itt bűnt követ el, azt egyszer utoléri a büntetés. Ezen a vidéken a múlt, a jelen és a jövő: a születés, az élet és a halál egybeér. Bálint húsvét vasárnapján, a feltámadás ünnepén ér haza, s a következő három napban ő és a fia megküzdenek a maguk megváltásáért. Apa és fia számára ennyi idő adatik, hogy megéljék egy élet érzelmeit, hogy végigjárják ellentmondásos kapcsolatuk, e mindenekfelett meglévő kötődés stációit. Hogy a távolság és idegenség, a szégyen, elutasítás és gyűlölet után elkezdhessék megismerni egymást.

A Hasadék az AGA Média és a Pipacs Film produkciójában a Laokoon Cinema és az A.K.A.Creating & Managing koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

FESZTIVÁLSZEREPLÉSEK, DÍJAK

Magyar Mozgókép Díj (2021) - Legjobb játékfilm
Cinefantasy Nemzetközi Filmfesztivál Sao Paolo (2021) – Legjobb színész: Molnár Levente
Palics Nemzetközi Filmfesztivál (2021)
Goa Nemzetközi Filmfesztivál (2021)
Szófia Nemzetközi Filmfesztivál (2021)

Forgatókönyv
Krasznahorkai Balázs, Lengyel Balázs, Lovas Balázs
Bemutatás időpontja
Forgalmazó
Budapest Film Zrt.
Színes
Készítő országok
magyar