2023-03-09
Észt Hét 2023

Filmes utazás az Észt Héten: látogatás a középkori tallinni óvárosban, az 1950-es évek észt vidékén, a mai modern Észtországban, és a Sínai-félsziget sivatagában. Március 18-26. között Budapesten az Észt Hét keretében filmeken, könyveken és zenén keresztül ismerkedhetünk az észt kultúrával. Idén a filmválogatás különösen sokszínű: történelmi krimi, önéletrajzi ihletésű regényen alapuló játékfilm, animált dokumentumfilm, tinivígjáték és 2022 legjobb észt játékfilmje is helyet kapott a programban.

Az Észt Hét első programja március 18-án az Opus Jazz Klubban egy különleges trió koncertje lesz: A háromnemzetiségű formáció tagjai - a zenekar vezetője az energikus észt zongorista, Kirke Karja, a francia nagybőgős, Étienne Renard és a német dobos, Ludwig Wandinger - a technikai lehetőségek kitágításán dolgoznak, miközben a szabad improvizáció és a kortárs zeneszerzés eszköztárát használják. Legfőbb inspirációs forrásaik között szerepelnek a régmúlt hátborzongató némafilmjei és az elromlott gépek.

A moziprogram a Melchior, a patikárius című filmmel indul március 23-án a Művész Moziban. A kosztümös krimi alapjául a népszerű észt író, Indrek Hargla magyarul is megjelent regénye szolgál. A történet a középkori Tallinnban játszódik, ahol a fiatal Melchior - aki még a halottakkal is tud beszélni - egy hős lovag gyilkosa után nyomoz.

Szintén irodalmi adaptáció Az ifjú elvtárs című film, amit március 24-én láthatunk a Kino Café Moziban. Leelo Tungal észt írónő önéletrajzi ihletésű regényfolyama és a belőle készült film egy kisgyermek szemével, sorsának alakulásán át idézi meg az 1950-es évek szovjet-észt valóságát: a Szibériába elhurcolt anya nélkül maradt csonka család, apa és kislánya küzdelmeit és kalandjait. A történet által bepillantást nyerünk egy kisgyermek gondolkodásába, képzelődéseibe, szorongásaiba és félelmeibe.

A vetítés előtti könyvbemutatón a film alapjául szolgáló regény-trilógia második és harmadik, magyarul megjelenő részével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az egyórás animációsfilm-válogatásba öt alkotás került: animált dokumentumfilm az európai temetkezési szokásokról, animáció egy ugató lakásról, a rallimániás apáról és fiáról, tarlórépákról és a genetikai kódrendszerről. Március 25-én a Kino Café Moziban.

A néhány óra alatt játszódó, pörgős tinivígjáték Az éjszaka gyermekei három lánytestvér őrült, össze-összefonódó kalandjait viszi a vászonra. Összeomló jövőkép és újratervezés, karrierépítés a szexista üzleti világban és kötelező bulizás - egyetlen éjszaka leforgása alatt. A filmet a Kino Café Moziban vetítik március 25-én.

Március 26-án zárul a filmes program a Kino Café Moziban 2022 legjobb észt játékfilmjével. Az észt-finn-svéd koprodukcióban készült Sivatag a Sínai-félszigeten játszódik, ahol sem törvényt, sem embert nem tisztelnek. A kiküldetésben lévő nyugati újságírónőt foglyul ejtik és a sivatagban rejtegetik. Ingrid beleszeret az őt elrabló palesztin férfiak egyikébe, ám a csapat főnöke gyanút fog és egyre veszélyesebbé válik.

A gyerekeket az idei évben is rajzpályázatra hívja az Észt Intézet és az Észt Köztársaság Budapesti Nagykövetsége. Mivel 2023-at a mozgás évének kiáltották ki Észtországban, így a sport és testmozgás témájában készült alkotásokat várnak május 15-ig három korosztályban.

További információ:

esztorszag.hu
facebook.com/EsztIntezet

Részletes program és jegyelővétel március 16-tól.