Budapest Independent Film Festival 2024
-

Megosztom

Budapest Independent Film Festival 2024

A tavalyi év sikerein felbuzdulva, idén is visszatér a Budapest Independent Film Festival a Kino Cafe Moziba, 2024. február 9. és 10. között egy egyedi moziélményt biztosítva.
Az idei év válogatásában magyar és nemzetközi rendezők rövid-és nagyjátékfilmjei mutatkoznak be.

A 2024-es Budapest Independent Film Festival 15 narratív és dokumentumfilmből álló változatos program keretén belül a független filmművészet gyöngyszemei láthatóak, melyek diskurzusokat indítanak el és kérdéseket vetnek fel.

Az idei válogatás Zuzana Piussi ,,A kiegyensúlyozatlan” (Zošalieť) című alkotásával indul, mely humoros megközelítésből mutatja be az egyedülálló édesanyák mindennapi kihívásait. A szlovák rendező számos politikai dokumentumfilmet követően a fikció irányába fordult és egy olyan társadalmi tragikomédiát készített el, melyben fellelhető korábbi dokumentarista stílusa.

A második szekció a Magyar rövidfilmek, hat, független rövidfilmből áll, melyet feltörekvő magyar filmesek készítettek. Ebben a válogatásban látható Ewa Wikiel „Paradicsom”, Lóránt Demeter „Sileo”, valamint Dér Zsolt „Keményre hangolva, avagy a Pannónia Szinkronstúdió kirablásának kegyetlen és igaz története” című alkotása is.

A 2024-es Budapest Independent Film Festival második napját Quen Wong Quen Wong „Néhány nő” című díjnyertes nagyjátékfilmje nyitja, melyet a független filmművészet nemzetközi alkotóinak dedikál. Az önéletrajzi dokumentumfilm Wong-ról, egy transznemű szingapúri nőről szól. A film a Szingapúri Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol közönségdíjjal jutalmazták. A díjnyertes dokumentumfilm három generáció életén keresztül mutatja be Szingapúr tabunak számító transznemű történelmét.

A 7 különböző műfajú rövidfilmet tömörítő Nemzetközi rövidfilmek programban nemzetközi tehetségek mutatkoznak be. Ez a válogatás Kanadától az Amerikai Egyesült Államokig, Görögországon át Svájcig és Belgiumig különböző műfajokból, kultúrákból és perspektívákból táplálkozik. Elias Suhail többszörös díjnyertes filmje a „Egy anya lába alatt”, Eugénie Bouquet, a kritikusok által is méltán elismert ,,Nem szerelmes” és Tin Pak Lau ,,Az idegen” című alkotásai is helyet kaptak a BIFF2024 utolsó szekciójában.

A Budapest Independent Film Festival 2024 a népszerű művészmoziban, a Kino Cafe Moziban kap helyet, remélve, hogy ismét lehetőséget biztosít a vegyes közönség, filmesek és szakmabeliek találkozására.