New York Portuguese Short Film Festival
-

Megosztom

New York Portuguese Short Film Festival

A Portugál Nagykövetség, a Budapesti Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ, valamint az Arte Institute közös szervezésében május 5-6-án rendezzük meg a Budapesti New York Portuguese Short Film Festivalt a Kino Cafe moziban.

Az immáron VII. kiadását ünneplő rövidfilmfesztivál az utóbbi években körbeutazta a világot és olyan országokba juttatta el a legjobb portugál rövidfilmeket mint az Amerika Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Franciaország, Németország, Lengyelország, Kanada, Thaiföld és Kenya. A 19 országot és 38 várost végigjáró utazófesztivál májusban Budapestre érkezik, így a magyar közönség is megismerkedhet a legtehetségesebb, fiatal portugál rendezők alkotásaival.

A New York Portuguese Short Film Festival (NYPSFF) ötlete, ahogy azt az eseménysorozat neve is mutatja, New Yorkban született meg. A fesztiválprogram utaztatásával a szervezők a portugál filmművészetet szeretnék megismertetni és közelebb hozni a nemzetközi közönséghez.

A program összeállításáért egy olyan amerikai, portugál és brazil filmes szakemberekből álló bizottság felel, mely tagjai között tudhatja a Portugál Filmművészeti Intézet vezetőjét, Victor Pinheirót, a São Pauló-i Filmfesztivál szervezőjét Zita Carvalhosát és Jared Early filmesztétát.

Portuguese Short Film Fest Day I.
május 5. 19.00

Pronto, era assim/That's how it was/Hát így volt
Realização/Director/Rendezte: Patrícia Rodrigues, Joana Nogueira
Tempo/Duration/Hosszúság: 13'
Patrícia Rodrigues és Joana Nogueira alkotása egy stop motion technikával készített dokumentumfilm, melyet kétdimenziós animációkkal egészítettek ki a rendezők. A filmben hat öregember beszél interjúformában a múltjáról, a jelenéről és a jövőjéről, hangjukat azonban különböző tárgyaknak kölcsönzik.

Deus providenciará/God will provide/Majd Isten elrendezi
Realização/Director/Rendezte: Luís Porto
Tempo/Duration/Hosszúság: 15'
A mélyen vallásos Maria egyedül él egy Isten háta mögötti faluban. A magányos asszony nem tud mit kezdeni váratlan terhességének tényével, vallásos meggyőződése, a társadalmi előítéletektől való rettegés és a személyes erkölcs nyomása között őrlődik. A kórházat elhagyva egyre csak emészti magát. Mi a legjobb megoldás? Egy tragikus baleset? Összebékíthetőek-e a társadalmi előítéletek az isteni szeretettel?

Tenho um rio/My river/Az én folyóm
Realização/Director/Rendezte: Ricardo Teixeira
Tempo/Duration/Hosszúság: 15'
Jorgénak elege van a mindennapok monotóniájából. Barátnőjével Teresával lemennek a Douro-folyóhoz, hogy végre kitörjenek a modern életforma taposómalmából. A folyóparton visszatalálnak az élet élvezetéhez, a játékhoz, az őrülethez és az édes semmittevéshez.

Lei da gravidade/Law of gravity/A gravitáció törvénye
Realização/Director/Rendezte: Tiago Rosa-Rosso
Tempo/Duration/Hosszúság: 15'
Egy portugál film két szereplője egyszer csak elkezdi megkérdőjelezni saját létezését.

Feral/Feral/Vad
Realização/Director/Rendezte: Daniel Sousa
Tempo/Duration/Hosszúság: 13'
Egy magányos vadász egy titokzatos, vad kisfiúra akad az erdő mélyén és magával viszi a civilizációba. A fiú az erdőben elsajátított túlélési stratégiákkal próbál meg alkalmazkodni szokatlan, új környezetéhez, ami elkerülhetetlen feszültségekhez vezet.

Portuguese Short Film Fest Day II.
május 6.

Isa
Realização/Director/Rendezte: Patrícia Vidal Delgado
Tempo/Duration/Hosszúság: 14'
Isa egy agilis szociális munkás, aki a színház intézményét és művészeti formáját használja arra, hogy az embereket érzékenyebbé tegye a társadalmi kérdések iránt. Az elmélet és a gyakorlat közötti szakadék azonban egyre tágul, ahogy életében megjelennek a színművészet keretei között feldolgozott problémák.

O assalto/The robbery/A betörés
Realização/Director/Rendezte: João Tempera
Tempo/Duration/Hosszúság: 15'
Egy betörő enigmatikus története, aki miután bejut egy üresen álló, vidéki házba teljesen elbizonytalanodik. Kétségek kezdik el gyötörni: vajon ő tört-e be valahova, vagy a sors tört be váratlanul az életébe? João Tempera alkotása az erkölcs határainak kérdését feszegeti anélkül, hogy megnyugtató magyarázatokkal szolgálna.

Prefiro não dizer/I'd rather not say/Inkább nem mondanám
Realização/Director/Rendezte: Pedro Augusto Almeida
Tempo/Duration/Hosszúság: 11'
Egy interjú, focimeccsek, gyors egymásutánban szívott cigaretták. Egy zárt térben élő ember életének fragmentumai, aki nem tud kitörni ketrecéből.

#Lingo
Realização/Director/Rendezte: Vicente Niró
Tempo/Duration/Hosszúság: 10'
Lingo különböző közösségi hálózatok használatával próbálja meg enyhíteni mérhetetlen magányát. Az online-barátok, like-ok és selfie-k világában azonban hamarosan rádöbben, hogy nincs helye a boldogságnak.

Os cravos e a rocha/The carnations and the rock/Szegfűk és kövek
Realização/Director/Rendezte: Luísa Sequeira
Tempo/Duration/Hosszúság: 16'
A legendás brazil filmrendező Glauber Rocha épp Portugáliában volt az 1974-es Szegfűs Forradalom idején és csatlakozott a forradalom eseményeit dokumentáló filmesekhez. Formabontó nézeteivel sikerült megtörnie a filmkészítés bevett rutinját.